Fysioterapeutyrket i Kalmar

Fysioterapeutyrket i Kalmar län är ett yrke med goda framtidsutsikter. Efterfrågan på fysioterapeuter förväntas öka i takt med att befolkningen blir äldre och behovet av rehabilitering och habilitering växer. Det finns också behov av fysioterapeuter inom idrottsmedicin och företagshälsovård.

Som fysioterapeut i Kalmar har man många arbetsgivare att välja mellan. Landstinget i Kalmar län är en stor arbetsgivare där fysioterapeuter arbetar på sjukhus och vårdcentraler. Det finns också privata fysioterapimottagningar samt möjlighet att starta egen verksamhet som privatpraktiserande fysioterapeut. Hitta fysioterapeut jobb i Kalmar.

Utbildning

För att bli fysioterapeut krävs en akademisk examen omfattande 180 högskolepoäng (3 års heltidsstudier). Utbildningen finns på flera orter i Sverige, bland annat Linköpings universitet som ligger nära Kalmar.

Utbildningen består av teoretiska studier inom anatomi, fysiologi, sjukdomslära med mera. Det ingår också praktiska moment som behandlingsmetoder och examinationsteknik. Som student får man göra verksamhetsförlagd utbildning för att lära sig yrket.

Arbetsuppgifter

En fysioterapeuts främsta arbetsuppgift är att hjälpa patienter med olika typer av besvär i rörelseapparaten. Det kan handla om smärttillstånd, skador eller sjukdomar som påverkar förmågan att röra sig och fungera i det dagliga livet.

Arbetet innebär patientnära rehabilitering genom manuell behandling, träning, massage, akupunktur och annan smärtlindring. En stor del av arbetet går ut på att motivera och vägleda patienten i sin rehabilitering.

Arbetsplatser

I Kalmar län finns det fysioterapeuter anställda på sjukhus, vårdcentraler, rehabiliteringskliniker, äldreboenden och inom kommunal hemsjukvård. Det finns också möjlighet att arbeta på företagshälsovård eller starta privat mottagning.

På sjukhus och kliniker ingår ofta specialistområden som neurologi, ortopedi eller idrottsmedicin. Inom kommun och region arbetar fysioterapeuter med äldre eller funktionshindrade.

Lön och anställning

Efterfrågan på fysioterapeuter är stor och möjligheterna att få jobb direkt efter examen är goda. Som nyexaminerad fysioterapeut ligger ingångslönen på cirka 27 000 kronor per månad.

De flesta fysioterapeuter i Kalmar län arbetar inom kommun eller region med tillsvidareanställning. Som egen företagare bestämmer man själv över sin arbetstid.

Framtidsutsikter

Fysioterapeutyrket har mycket goda framtidsutsikter eftersom efterfrågan väntas öka i takt med att befolkningen blir äldre. Det pågår också en utveckling mot ökad specialisering inom områden som idrottsmedicin och neurologi.

I Kalmar län väntas rekryteringsbehovet av fysioterapeuter vara fortsatt stort. Samtidigt råder det brist på fysioterapeuter i glesbygdsområden, så där finns goda möjligheter till jobb.

Continue Reading

Så kan du välja rätt lån när du vill låna 50 000 kr

Att låna 50 000 kr kan vara ett stort beslut att fatta. Det är också viktigt att du väljer rätt låneform utifrån ditt aktuella behov. Den här artikeln bjuder dig på en översikt över de olika lånealternativ som du kan vilja ta ställning till. Dessutom ger vi dig även råd om hur du kan fatta det bästa beslutet. Läs vidare för att ta del av dessa!

När du vill låna 50 000 kr bör du överväga dessa låneformer

När du funderar på att låna 50 000 kr är det viktigt att du förstår de olika låneformer som finns tillgängliga:

 • Kontokrediter. Flexibla och passar kortfristiga lån, men kan ibland ha högre räntor.
 • Privatlån i form av annuitetslån. Har en fast månadskostnad som kan underlätta din budgetering.
 • Bolån. Denna typ av lån är inte relevant för mindre belopp som detta. Men det kan vara ett alternativ om du redan har ett bolån i dagsläget och funderar på att utöka detta.
 • Kreditkort. Kan vara ett alternativ för kortsiktig finansiering, men räntan är ofta högre.

Viktiga aspekter att överväga när du vill ta ett lån

När du överväger att låna 50 000 kr finns det flera faktorer att ha i åtanke:

 • Räntenivå. Jämför räntorna hos olika kreditgivare.
 • Aviavgifter. Var medveten om eventuella uppläggnings- och aviavgifter.
 • Återbetalningstid. En längre återbetalningstid kan minska din månadskostnad men öka den totala räntekostnaden under lånets löptid.
 • Flexibilitet. Vissa lån gör det möjligt att göra extra inbetalningar eller att betala av hela lånet i förtid utan extra kostnad.
 • Effektiv ränta. Ger en mer heltäckande bild av den totala kostnaden för lånet.

Råd kring hur du bör välja ett lån i mängden

När du ska välja ut ett lån att ansöka om bör du göra detta på följande sätt:

 • Titta på ditt behov. Varför behöver du låna just denna summa? Är pengarna tänka att användas för en oväntad utgift, en investering eller för att konsolidera dina befintliga skulder?
 • Jämför dina alternativ. Se över olika långivarens erbjudanden. Var uppmärksam på räntor, avgifter och villkor.
 • Planera för återbetalningen. Se till att du har en realistisk plan för hur du ska kunna betala tillbaka lånet.
Continue Reading

Tänk på detta när du köper en Mitchell and Ness-keps

Det finns vissa företag som har lyckats hålla sig relevanta i många årtionden, trots att världen runt omkring dem har förändrats en hel del. Detta är någonting som man kan tänka på när man bär sin Mitchell and Ness-keps. Detta företag har nämligen funnits i mer än 100 år men är minst lika relevant idag som under sina första år.

Just kepsarna är företagets flaggskeppsprodukt och dessa pryds vanligtvis av klubbars loggor i retrostil. Detta vet du naturligtvis redan om du överväger att köpa en Mitchell and Ness-keps. Men vet du vad du ska tänka på när du gör ditt köp? Om inte rekommenderar vi dig att fortsätta läsa för att få reda på detta!

3 saker att tänka på när du ska köpa en Mitchell and Ness-keps

Det finns många olika saker att tänka på när du ska köpa en kvalitetsprodukt som denna:

 • Vilket lag gillar du mest? När du köper en Mitchell and Ness-keps gör du kanske detta för att stötta laget i ditt hjärta. Men vilket är då detta lag egentligen? Kanske är det ett lag inom amerikansk fotboll, basket, hockey eller baseboll? Oavsett om laget i ditt hjärta huserar i NFL, NBA, NHL eller MLB kan du hitta en keps för dig i företagets utbud av produkter. Tänk bara på att kepsen inte bara är moderiktig utan även ett bevis för din lojalitet gentemot ditt favoritlag!
 • Vilken stil och design föredrar du? Företagets kepsar finns tillgängliga i flera olika stilar och designar. Så oavsett om du är särskilt sportintresserad eller ej kan du vilja välja en keps utifrån den stil och design som du personligen föredrar. Ta dig en funderare på sådant som färgschema, logo och huruvida kepsen ska ha några särskilda motiv. Ta därför hänsyn till denna faktor när du gör ditt val av keps så kommer du att bli väldigt nöjd med valet!
 • Storlek och passform. En annan viktig faktor att ta hänsyn till för att göra ett bra val är kepsens storlek och passform. Att du hittar den rätta storleken för ditt huvud är helt avgörande för att kepsen inte ska vara för liten eller för stor. Som tur är finns kepsarna att köpa i många olika storlekar och vissa går även att justera lite grann i storlek. Tänk på att en keps som sitter bra på huvudet inte bara kommer att kännas mer bekväm utan även se bättre ut.
Continue Reading

Så hittar du en bra bokstavstavla till ditt barn

Bokstavstavlor för barn är ett utmärkt verktyg för att uppmuntra lärande och kreativitet i hemmet. De erbjuder en interaktiv och rolig plattform där barn kan utforska bokstäver, stava ord och skapa meningar på egen hand. Läs vidare för att få en guide om vad du ska tänka på när du ska köpa en bokstavstavla till ditt barn.

En bokstavstavla finns i olika alternativ

När du ska köpa en sådan här tavla kan du göra detta på följande vis:

Steg 1: Bestäm vilken typ av bokstavstavla som passar ditt barn

Det finns flera typer av bokstavstavlor att välja mellan så det första steget är att bestämma vilken som passar bäst för ditt barns ålder och intressen. Här är några vanliga alternativ:

 • Magnetiska bokstavstavlor. Dessa tavlor har magnetiska bokstäver som fäster på en magnetisk yta och anses vara perfekta för yngre barn. De är lätta att använda och kan vara mycket roliga för barn att leka med.
 • Tavlor med träbokstäver. Tavlor i trä är både en klassisk och hållbar lösning. De är ofta mer estetiskt tilltalande och kan vara ett bra alternativ för äldre barn som är mer försiktiga med sina leksaker.
 • Digitala bokstavstavlor. Det finns även digitala alternativ, som appar eller online-spel, där barn kan öva på bokstäver och stava på skärmen. Dessa kan vara bra för barn som är mer teknikintresserade och för att öva på språk och stavning på språng.

Steg 2: Jämför priser och kvalitet

När du har bestämt vilken typ av bokstavstavla du vill köpa är det dags att jämföra priser och kvalitet. Besök olika webbplatser för att se vad som finns tillgängligt och läs recensioner från andra föräldrar och kunder för att få en uppfattning om produkten.

Steg 3: Tänk på säkerhet och åldersanpassning

Se till att tavlan du väljer är säker och lämplig för ditt barns ålder. Undvik små lösa delar som kan vara en kvävningsrisk för yngre barn och se till att bokstäverna är tillräckligt stora för att vara lätta att greppa och hantera.

Steg 4: Kontrollera leverans och returvillkor

Innan du beställer bör du kontrollera leveranstider och returvillkor för produkten. Om du behöver bokstavstavlan snabbt, se till att du väljer en leveransmetod som garanterar snabb leverans. Om du är osäker på ditt val så se till att det finns en generös returpolicy som ger dig möjlighet att returnera produkten om det inte passar dina behov.

Continue Reading

Luta dig mot en bra guide när du skapar din ostbricka

Det är sällan fel att ha en bra guide att luta dig mot när du gör någonting som ligger lite utanför din bekvämlighetszon. Så är till exempel fallet när du vill skapa en ostbricka som är komponerad och upplagd på ett riktigt bra sätt. Fortsätt att läsa så tipsar vi om just en sådan guide!

Det är inte fel att ha tillgång till en bra guide när du komponerar brickan

Det finns många fördelar med att ta del av en bra guide till det här med ostbrickor och allt som hör därtill. Genom att göra detta kan du bland annat lära dig att presentera brickan på bästa möjliga sätt.

En vacker och välplanerad presentation kan göra ostbrickan ännu mer inbjudande och njutbar. Här är några tips för att arrangera och servera din ostbricka:

Lägg upp ostbrickan på ett vackert sätt

När du gör detta bör du tänka på att:

 • Använda en stor bricka, skärbräda eller tallrik som grund för din ostbricka.
 • Placera ostarna i olika hörn eller i en cirkel, beroende på formen på din bricka.
 • Variera färger och texturer för att skapa en visuellt intressant presentation.
 • Lägga till kex, tillbehör och charkuteriprodukter i grupper eller lager för att skapa djup och dynamik.
 • Använda små skålar eller koppar för att hålla marmelader, chutneys och oliver.

TIps kring att välja rätt porslin och bestick

Det är viktigt att välja rätt porslin och bestick. Tänk därför på att:

 • Använda porslin och bestick som kompletterar din ostbrickas färger och tema.
 • Se till att du har tillräckligt med bestick, så att gästerna kan ta av varje ost och tillbehör utan att blanda smaker.
 • Använd ostknivar och gafflar för att underlätta servering och hantering av ostarna.

Råd kring vin- och dryckesrekommendationer

När det kommer till vin- och dryckesrekommendationer är våra grundregler dessa:

 • Välj viner och drycker som kompletterar och förstärker smakerna i ostarna och kexen.
 • Rött vin som pinot noir eller cabernet sauvignon kan passa bra med kraftiga och smakrika ostar. Detta medan vitt vin som chardonnay eller sauvignon blanc är lämpligt för mildare och krämigare ostar.
Continue Reading

Bemanningsföretag för sjuksköterskor ger dig en större frihet

Svenska bemanningsföretag för sjuksköterskor fyller en viktig funktion på arbetsmarknaden. De förser nämligen vården med kompetent och driven personal som kan bidra redan från den första stunden då personalen ifråga kommer till sin nya arbetsplats. Därför är dessa företag väldigt eftertraktade bland uppdragsgivare som har vårdavdelningar att bemanna. Men de är också populära bland landets sjuksyrror – här förklarar vi varför!

Flera fördelar med att bli sjuksyrra och jobba på bemanning

Som bemanningssjuksköterska ersätter du en ordinarie sjuksköterska och utför liknande arbetsuppgifter. Du kan jobba för en och samma uppdragsgivare under en längre tid eller göra kortare inhopp på flera olika arbetsplatser. Fördelarna med att jobba på detta sätt är att du:

 • har möjlighet att upptäcka nya städer, arbetsplatser och människor
 • får bättre betalt än vad du hade fått om du vore anställd av landstinget
 • kan ackumulera arbetslivserfarenhet genom att utföra ett varierat arbete.

Dessutom har du friheten att utforma din livsstil på exakt det sätt som du själv önskar. Läs vidare så förklarar vi vad som menar med detta!

Jobba för ett bemanningsföretag för sjuksköterskor – forma din livsstil

Om du vore fast anställd som sjuksköterska i landstinget skulle du inte ha något annat val än att jobba på en viss arbetsplats. Så länge som vårdgivaren ifråga har ett behov av dina tjänster tvingas du helt enkelt vara kvar där. Detta så länge som du inte säger upp dig själv och tar anställning någon annanstans. Så är dock inte fallet om du istället väljer att jobba för något av landets bemanningsföretag för sjuksköterskor. Då kan du nämligen forma din livsstil utifrån dina egna preferenser och förutsättningar.

Du kan till exempel välja att jobba på landsbygden om detta är vad du föredrar, eller så kan du jobba på ett sjukhus i någon av landets städer. Dessutom kan du skapa en bättre balans mellan arbete och fritid genom att forma din livsstil och ditt arbete utifrån dina egna önskemål. Till exempel kan du välja att jobba mer under vissa tider på året för att istället ta det lite lugnare under andra perioder. Detta är förmodligen det allra bästa med att göra detta karriärval!

Continue Reading

Så hittar du bäst abonnemang

Det finns ett abonnemang för alla oavsett om man flitigt använder sin surf eller om man endast använder det sporadiskt. Med många abonnemang på marknaden finns det många faktorer att beakta innan man bestämmer sig för bäst abonnemang. Med ett surfabonnemang kan man enkelt surfa med hjälp av ett simkort. Simkortet går att enkelt att beställa av flera operatörer och är utan behov av bindningstid. Just nu är Hallon ett av de abonnemang som vuxit i popularitet på grund av dess pressade priser, gratis samtal, sms och mms inom Sverige och EU. Utöver det sparas surfmängden till nästkommande månad om den inte används upp. Hallon använder 3s nät och erbjuder ofta rabatterade priser de först kommande månaderna. Vimla kan vara det bästa alternativet för studenten då det är rabatterat de första månaderna, abonnemanget har ingen bindningstid och ger flexibilitet att uppgradera avtalet när som. Halebop är kända för ge sina kunder väldigt god service och support. Priserna är låga och kostar detsamma i Sverige som i EU. Halebop använder dessutom Telias nät som har bäst täckning i hela Sverige.

Surfmängd, täckning och pris – dessa saker ska du se över

Det bästa sättet att hitta ett bra och billigt abonnemang är att hitta ett avtal som uppfyller grundläggande behov. Det som skiljer sig åt mellan olika operatörer är pris, täckning och hastighet samt surfmängden. Fördelar med ett bra abonnemang är att det tillåter uppkoppling via surfplatta, dator och mobil. När man väljer abonnemang är det viktigt att se över vilket behov av surfmängd som finns. Eftersom ett surfabonnemang inte kräver en viss bindningstid kan man enkelt uppgradera mängden surf om det inte är tillräckligt.

Flera billiga operatörer som erbjuder bra abonnemang och bra kundservice är Hallon, Vimla!, Comviq, Halebop, Telia, Telenor, Tele2, Chili, Tre med mera. Samtliga erbjuder abonnemang både med simkort eller 4G-router där man kan välja mellan olika mängder av surf upp till obegränsad surf. Många av dessa abonnemang passar studenter, personen som surfar mycket eller för personen som vill ha ett flexibelt avtal.

Fördelar med ett billigt och trådlöst abonnemang

 • Enkel uppkoppling och surf var som helst, när som helst.
 • Användbart för olika smarta enheter.
 • Billiga priser.
 • Streama musik, podcasts, film med mera.
 • Flesta abonnemang erbjuder gratis samtal, sms och mms inom Sverige och EU.
 • Rabatterade priser för studenter.
Continue Reading

Byredo – stilrena flaskor?

Kanske har du hört talas om Byredo? Ett parfymmärke som vuxit sig allt starkare i popularitet världen över. Det är ett svenskt varumärke som säljer lyxiga och exklusiva parfymer i flaskor som ser nästintill identiska ut, förutom namnen. Att hitta rätt parfym kan därför vid första anblick se lite klurigt ut men i flaskorna gömmer sig en värld av minnen.

Det är Ben Gorham som ligger bakom märket och som skapar de fantasifulla parfymerna. Gorham är passionerad över sambandet med dofter och minnen och det är där han finner inspiration till sina parfymer. Med ursprung från inte bara Sverige utan även Indien och Kanada har Gorham tagit tillvara på sitt förflutna när han tagit fram sina dofter.

Din första parfym från Byredo?

Till en början kan det vara svårt att förstå skillnaderna mellan de olika parfymerna då alla flaskor ser likadana ut. Handlar du på nätet och inte kan lukta på dofterna kan det bli ännu svårare, här listas några av Byredos populäraste parfymer som även är unisex. Förhoppningsvis kan listan hjälpa dig att hitta en parfym som passar dig.

Byredo Bal D’Afrique är deras kanske kändaste och populäraste parfym. Alla parfymer doftar olika beroende på vem som bär den och Bal D’Afrique är inget undantag. Parfymen beskriv som ett kärleksbrev till Afrika och är inspirerad av en dagbok Gorhams pappa skrev under sina år då han levde i Afrika. Parfymen har noter av mysk, viol och citron.

Byredo Gipsy Water är även den en av favorit hos många av Byrdeos kunder, den liknar doften av rökelse men den är ändå lätt, frisk och söt. Parfymen har noter av sandelträ, bärsten och citrus.

Tips på två andra parfymer:
Byredo Unnamed – är en limited edition parfym där du själv bestämmer vad du vill att parfymen ska heta med hjälp av medföljande klistermärken av bokstäver.

Byredo Blanche – är som namnet antyder inspirerat av färgen vit och har en feminin och lätt doft av ros och mysk.

Namnet Byredo är en sammanslagning av orden By Redolence, där redolence syftar på parfym eller doft. Många finner det inspirerande att bära en parfym av det här märket då själva grundbulten i varumärket är att återskapa minnen och skapa mening till de människor som bär deras unika dofter.

Continue Reading

Så fungerar övervakningskamera inom hemlarmsystemet

Övervakningskamera är ett av många tillval som kan väljas till ett hemlarm. Det ger användaren tillgänglighet till video dygnet runt samt skapar ökad säkerhet eftersom larmoperatörerna får tillgång till mer information.

Komplement till hemlarm

Vilka komponenter som ingår i ett hemlarm varierar mellan olika bolag. Rörelsesensorer och kameror som aktiveras vid ett larm är ofta standard medan en övervakningskamera klassas som tillval. Det kan bero på att kameran inte behövs för att skapa ett grundskydd.

För personer som redan har ett hemlarm finns stora fördelar i att välja en övervakningskamera som är helt kompatibelt med hemlarmet. Därmed kan kameran kopplas in och larmet bli en enhet.

Kan användas ute eller inne

En övervakningskamera kan monteras utomhus för att avskräcka från inbrott, stölder och skadegörelse. De kan även aktiveras av rörelsedetektorer för att filma de som tagit sig in på gården.

Ett exempel är att en kamera kan monteras vid garaget eller förrådet där hemlarmet inte annars ger något skydd. Inomhus kan de monteras var som helst och vanliga platser är vid entréer, vardagsrum eller kök.

Från larm till övervakning

Med en övervakningskamera ändras ett klassiskt larmsystem till att bli ett övervakningssystem. Istället för att enbart larma så går det att se vad som händer dygnet runt. Det handlar därmed inte bara om att skapa säkerhet mot inbrott utan kan även handla om att skapa säkerhet för sjuka personer som kan ha svårt att kalla på hjälp om så skulle behövas.

Övervakningskamera förbättrar hemlarmet

Om en koppling finns mellan kameran och hemlarmet är följande vad som sker:

 • Larmet går

En dörr öppnas, ett fönster slås in eller så upptäcker rörelsesensorerna att någon rör sig. Oavsett så aktiveras larmet och en hög ljudsignal ljuder.

 • Notis och larmbolag

Nu skickas en notis ut via appen till den person som äger larmet. Samtidigt får larmbolaget notifiering att larmet har aktiverats vilket gör att operatörer börjar agera. De skickar väktare samt får upp video från den övervakningskamera som interagerar med hemlarmet. Här finns alltså en ytterligare fördel med att ha denna integrering. All video sparas även ett antal dagar så det är möjligt att gå tillbaka och se vad som hände i ett senare skede.

 • Motringer

Larmbolaget ringer nu upp larmets ägare för att kontrollera om mer information finns. Kanske var det bara ett falsklarm eller att åtgärder redan ordnats.

Med kamera skapas alltså både bättre översikt och högre säkerhet. Både för personer och egendom.

Continue Reading

Hur anlita en trappstädningsfirma?

Hur anlita en trappstädningsfirma?

Idag är det mycket vanligt att företag, bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare väljer att anlita en extern leverantör av städservice. Det finns många fördelar med att överlåta städningen till en städfirma, inte minst på grund av att de är experter på vad de gör. En särskilt viktig del av fastigheten att hålla i gott skick är trapphuset. Många människor passerar genom denna del och särskilt under vinterhalvåret tar det inte lång tid innan entrén till hälften är fylld av smuts, slask och grus. Vi vet alla hur avgörande det första intrycket av någonting är, vilket tydligt talar för hur viktig trappstädningen är. Dessutom är det mer sannolikt att personer som passerar genom entrén och trapphuset plockar upp och håller rent efter sig om omgivningen är välskött. På så sätt är skapas en vinn-vinn situation som ökar trivseln i fastigheten.

Hur anlita en trappstädningsfirma?

Det finns mängder av olika leverantörer av städtjänster, varav en del särskilt specialiserar sig på trappstädning, medan andra erbjuder det som en del av paket eller i andra utformningar. Kanske har du kontakter som lovordar en viss städfirma – då kan det vara värt att titta på vad de har att erbjuda. Annars är det enklaste sättet att söka sig fram online för att se vilka aktörer som är verksamma i ditt område, i vårt område Stockholm hittade vi stockholmtrappstädning.se. Fördelen med det senare är att det oftast är väldigt enkelt att begära offerter, varefter du kan jämföra alternativen i lugn och ro. Att göra grundjobbet ordentligt sparar dig tid och energi att använda till annat produktivt.

Kombinerade erbjudanden

Fundera över om det finns tilläggstjänster som kan samordnas med trappstädningen. På så sätt kan det gå att förhandla sig till ett bra erbjudande av kombinerade tjänster. Kanske lönar det sig att byta leverantör helt och hållet, eller så är du bara ute efter en mindre tilläggstjänst. Varför inte till exempel passa på att uppgradera entrémattan till en speciellt tillverkad för ditt företag, för att ge ett professionellt välkomnande till dina besökare. Andra exempel på ytterligare vanliga tjänster är mattservice, golvvård, fönsterputs och annan fastighetsskötsel. Framför dina önskemål och behov till städfirman för att få det bästa alternativet för dig.

Continue Reading