Axelväskor

Axelväskor

Axelväskor har en funktion som liknar den ryggsäckar har, med skillnaden att axelväskan bärs på ena axeln istället för på bägge. Denna typ av väska är till för att göra det bekvämt för människor att bära omkring på tunga eller skrymmande föremål. Denna typ av väska har använts ända sedan romartiden.

Axelväskor används ofta som en modeaccessoar. Även om bägge könen kan använda sig av denna typ av väska, används den oftare av män som ett substitut för den kvinnliga handväskan (på så sätt att man använder den för att bära skrymmande föremål som inte får plats i fickorna, eller ett större antal föremål, samtidigt som väskan är en modeaccessoar). Axelväskan har även blivit populär att använda i stadsmiljö, inte minst bland cyklister och pendlare.

Även många studenter vid högskolor och universitet använder axelväskor som moderiktiga och funktionella väskor, särskilt de som pendlar på cykel. Många företag tar fram axelväskor särskilt riktade till denna marknad. Jämfört med en ryggsäck är axelväskan betydligt enklare att lägga i och tar ur böcker, anteckningsblock och andra föremål från. Detta då de enkelt kan läggas ner (eller, om axelremmen är tillräckligt lång, göra dessa föremål tillgängliga utan att personen i fråga tar av sig den). Axelväskor ger dessutom bättre skydd mot vädrets makter än vissa andra traditionella skolväskor.

Axelväskor i populärkulturen

Inom litteraturen associerar man ofta axelväskan med den klassiska bilden av en skolpojke, men den har även fått andra innebörder. Ett exempel på detta är i filmen The Hangover, där karaktären Alan hävdar att hans väska inte är en handväska för män utan en axelväska. Axelväskor har även förekommit i flera andra filmer och tv-serier, bland annat i Indiana Jones och i Guardians of the Galaxy.

Även karaktären Dr. Sheldon Cooper i The Big Bang Theory har setts bära omkring på en brun axelväska, och i säsong 8 av Stargate SG-1 förvarar Dr. Elizabeth Weir en väska av samma typ bakom, och senare även på, sitt skrivbord i avsnittet “New Order”. En annan känd karaktär från tv som verkar gilla axelväskor är Jack Bauer från serien 24, som ofta bär omkring på en sådan väska.