Köp barncykel med omsorg

Man kan lätt tro att när man väl har sett en barncykel så har man sett alla, men så är faktiskt inte fallet. Det är viktigt att du väljer cykel till ditt barn med omsorg. Här får du några tips som kan hjälpa dig att välja rätt cykel!

Växlar behövs sällan på en barncykel för mindre barn

De allra minsta barncyklarna behöver inte ha växlar eftersom de dels gör cykeln tyngre men också kan försvåra för barnet att lära sig cykla. Vårt råd är att du undviker att köpa en barncykel med växlar tills det har blivit dags att köpa en cykel med en ramstorlek på 20 tum eller mer. Även då bör du fundera över huruvida det verkligen är nödvändigt med växlar.

Först när ditt barn börjar ta sig an mer kullig terräng börjar det bli viktigt med växlar. Se dock till att börja försiktigt – en drivlina med trippel vevaxel fram, vilken ger 21 eller flex växlar, kommer bara göra din 7-åring förvirrad och göra cykeln tyngre än nödvändigt. När det är dags för ditt barn att cykla på en 26-tums mountainbike kan du börja fundera över vilket växelomfång som är det mest lämpliga för ändamålet.

En barncykel bör ha användbara bromsar

Bromsreglagen på barncyklar finns i alla möjliga storlekar. Vissa cyklar för barn är utrustade med reglage för vuxencyklar, vilka är alltför stora för barnets små händer att nå och hantera. Kontrollera därför så den barncykel du är i färd med att köpa har barnvänliga komponenter, så slipper du försätta ditt barn i en situation där han eller hon inte har möjlighet att bromsa sin cykel.

Barncyklar för mindre barn har ofta fotbroms, vilken gör det enkelt för barnet att sakta ner eller stanna genom att trampa bakåt på pedalerna, istället för att barnet behöver använda ett bromsreglage på styret. Vissa barn (och även föräldrar) älskar fotbromsar medan andra hatar dem, så välj bromsar med omsorg. Kom ihåg att en fotbroms ofta väger mer än en handbroms och att ditt barn ändå kommer behöva lära sig bromsa med handbroms när det är dags att byta till en större cykel, eller vid lån av en kompis cykel.