Överfallslarm komplement till riskmedvetenhet

Trots att överfall är ovanliga i Sverige så är det många som använder överfallslarm för att öka känslan av trygghet. Genom att vara medveten om risker och bära ett larm så är du så bra förberedd du kan vara om nu oturen skulle vara framme. För många kan ett överfallslarm vara skillnaden mellan att våga jogga på kvällen eller inte och bidrar på så sätt till bättre livskvalité.

Du har säkert känt den där krypande känslan av oro när du finner dig själv gå med vingliga steg på en folktom, mörk gata på väg hem efter en kväll på stan. Eller på joggingturen när du vänder på huvudet för hundrade gången trots att du vet att det är väldigt ovanligt med överfall i Sverige. Rädsla är inte alltid logisk och ett överfallslarm kan vara det som behövs för att du ska slippa den där oron. Enligt Polisen ska du inte ha en övertro på ett överfallslarm, utan det bör ses som ett komplement till att vara en riskmedveten person. Om du väljer att köpa ett överfallslarm är det viktigt att det följer de svenska vapenlagarna. Batonger, tårgas eller pepparspray är inte tillåtna. En annan sak att tänka på är att du måste veta hur överfallslarmet fungerar och ha funderat igenom hur du ska göra om du mot förmodan skulle bli överfallen. Ofta är larmen enkla att använda men i en paniksituation är det alltid bra att vara väl förberedd eftersom man inte vet hur man reagerar.

Två olika typer av överfallslarm

De vanligaste överfallslarmen i Sverige är ljudlarm eller sprayer. De ljudlarm som finns på marknaden är ofta små och går att bära i handen eller fästa på till exempel nyckelknippan. För att utlösa ett sådant överfallslarm drar man ut en sprint och då aktiveras ett högt ljud. Ljudet uppgår ofta till hela 110 decibel, vilket är nära smärtgränsen som generellt anses ligga runt 120 decibel. Det är alltså ett högt ljud som garanterat kommer att överraska och förhoppningsvis även skrämma angriparen. Förutom detta så uppmärksammas troligtvis även omgivningen på det höga ljudet. Med en spray så sprayar du mot förövaren som i bästa fall blir förblindad och chockad. Detta ger dig en möjlighet att påkalla hjälp eller undkomma. Vissa sprayer innehåller färg så att din förövare blir lättare att identifiera.