Rätt hjul för din mountainbike

Rätt hjul för din mountainbike

Det finns framför allt tre olika sorters hjul till mountainbikes på dagens cyklar, samt större hjul för specifika ändamål. Hjulen är uppkallade efter en siffra som indikerar deras storlek. 26-tumshjul var den typen av hjul som ursprungligen var standard på mountainbikes. Idag används de fortfarande, om än mer sparsamt, tack vare sin ringa storlek och låga vikt. På senare år har dock någonting hänt. Numera har försäljningen av större hjul ökat, vilket har lett till att 26-tummarna har minskat i popularitet. Större cykelhjul ger med dragkraft, tack vare den större storleken.

27,5-tumshjul

27,5-tumshjulen har i princip ersatt 26-tummarna. 27,5-tummarna har en något större dragkraft och luftvolym än de mindre hjulen. De är dessutom lättare och många gånger enklare att hantera än de större 29-tumshjulen. Därför bör du välja hjul utifrån den typ av cykling du ägnar dig åt.

29-tumshjul

29-tummarna är de största mountainbikehjulen. De ger störst dragkraft och kan enklare rulla över hinder i teknisk terräng. De ger dessutom en ökad komfort tack vare den större luftvolymen. 29-tumshjulen har blivit ett populärt val bland inom många MTB-grenar. Tack vare den ökade stabiliteten gör de sig även bra i nedförsbacke. De kan dock väga mer än hjul av mindre storlek, kan vara svåra att få plats med i vissa mindre ramar och begränsar också den mängd dämpning din cykel kan ha. Därför används 29-tumshjulen främst till cykling i spår och XC (cross country), där dämpningen inte är lika viktig.

Plusstorlekar och hjul för fatbikes

Alla de tre vanliga hjulstorlekarna för mountainbikes (26 tum, 27,5 tum och 29,5 tum) finns även i plusstorlek, vilket ger mer dragkraft och komfort samt ökad kontroll över cykeln än ett standardhjul. Plusstorlekarna av respektive hjulstorlek har en större volym än standardstorleken, vilket gör att ett hjul på 27,5+ har en diameter som liknar ett 29-tumshjul i standardutförande. Utöver dessa hjulstorlekar kräver till exempel fatbikes särskilda hjul som är väldigt stora jämfört med vanliga hjul till mountainbikes. Dessa större hjul ger god komfort utan behovet av dämpning och ger den dragkraft som krävs för att cykla på snö och sand.