Tips om finskor

När det kommer till kostym eller stil i allmänhet är det skorna som sätter pricken över i:et. Inte ens en skräddarsydd kostym för tiotusentals kronor kan rädda helhetskänslan om man bär ett par undermåliga skor. Därför finns det finskor! I den här texten berättar vi mer om finskor för herrar och vad man ska tänka på när man vill köpa några.

Färg och material på finskor

Den viktigaste aspekten när man avgör formaliteten i en sko är dess färg. Svarta skor är de mest korrekta i formella sammanhang. Ju ljusare skon bli ju informellare anses den. Man kan naturligtvis bära bruna skor till kostym och ibland är det till och med snyggare. Men man bör ha koll på färgens formalitet när man väljer finskor. Står det mörk kostym på en inbjudan är det svarta skor som gäller medan klädkoden kavaj öppnar för bärandet av bruna skor trots att kostymen kan vara densamma. Man kan också använda knep för att komma undan: Se till att kontrasten mellan kostymens färg och finskornas färg är liten. Om man bär mörkbruna skor med en mörk kostym syns den bruna färgen av finskorna inte lika tydligt. Man ska tänk på samma sätt vid ljusa färger: Bär en ljus kostym till ljusa finskor.

Även om färg och nyans styr formaliteten så är självklart skons material nästan lika viktigt. När det kommer till formalitet brukar man säga att ju slätare och blankare, ju högre formalitet. Därför är lackskor det mest formella och bärs därför endast till smoking eller frack. För mörk kostym är det istället ett välputsat, slätt kalvskinn i svart som rekommenderas. Man bör alltid respektera klädkoden som står på inbjuden, med stilregler kan man dock få leka lite.

Modell

Om vi börjar med vilka modeller som enligt tradition bärs till kostym rör det sig om så kallade Oxfords det vill säga skor med stängd snörning. Detta handlar mer om tradition än estetik då majoriteten av vanliga människor idag inte känner till skillnaden mellan en Oxford och en Derby (öppen snörning).

Om eleganta Oxfords och Derbys är de skor som förknippas främst med kostymskor finns det såklart andra modeller av finskor utöver dessa. Munkskor är en sådan som finns i enkel- respektive dubbelknäppt utförande. Modellen har varit den kanske mest populära av alla dressade skor de senaste 5-10 åren och kan användas som formella finskor. Till en semiformell kostym i exempelvis flanell, tweed kan ett par munkskor passa utmärkt även om modellen gör sig allra bäst till uddabyxa och kavaj.